Egenannonce

  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Print

Kan det betale sig
at være gavmild?

Ja. Koldt og kynisk kan det konstateres, at man kan få en hel del ud af at give. Fra det personlige plan, hvor man(d) kan få sex, hvis man giver blomster – til virksomheden, der kan få skattelettelser via fondslovgivningen.
Men man kan få meget mere end kontant afregning ved at give. Politisk og offentlig velvilje for eksempel. Rockwool Fondens almennyttige indsats gør det betydeligt nemmere at indse, at virksomheden fortrinsvis sælger isoleringsballer for at mindske den globale opvarmning.
Skandinavisk Tobakskompagni har måske ikke forlænget danskernes liv, men nok forlænget virksomhedens egen overlevelse gennem omfattende fondsaktiviteter. Og man kan mene meget om Amaliehaver og operahuse, men der skal en særdeles godt indtjenende virksomhed til at betale. En indtjening der ud over dygtighed også kræver en vis politisk velvilje. Og sådan kunne vi blive ved.
Pointen er ikke, at når man har opbygget et overskud, kan man købe lidt aflad ved at kanalisere nogle af pengene tilbage til samfundet. Pointen er, at disse virksomheder igennem mange år har haft et ønske om at bidrage positivt til det samfund, de er en del af.

“Pointen er, at disse virksomheder igennem mange år har haft et ønske om at bidrage positivt til det samfund, de er en del af.”

I erhvervslivet er der en klar bevidsthed om, at man får noget for at give noget. Så er der den politiske gavmildhed. Danske virksomheder bliver for eksempel ikke forbigået, når vores bistand til ulande skal udmønte sig i kontrakter.
På det personlige plan kan man opnå endnu mere ved at være lidt gavmild. Den umiddelbare fornøjelse ved at være den glade giver bliver måske nogle gange overgået af udgiften. Men det psykologiske overtag ved at demonstrere sit overskud er alle pengene værd. Hvem har betalt mest, når den ene part tog regningen efter en god middag – giveren eller modtageren?
Man kan også give et godt råd. Det koster sjældent en selv noget, men kan have en umådelig værdi for modtageren, som måske får mulighed for at give igen. Så kan man give til velgørende formål.

Og samtidig købe lidt aflad for, at man via ejendomsspekulation og andre skattenedsættende aktiviteter har givet lidt mindre.
Man kan også give lidt mere for varer fra nogle, der har meget mindre. Det er for eksempel princippet i Max Havelaar Fondens arbejde. Køb bananer og kaffe med dette mærke og gør noget ved den globale ubalance uden at nedsætte forbruget. Eller man kan give sin stemme til nogle, der gider arbejde for en sag, man ikke selv gider arbejde for. Der findes faktisk velhavende mennesker, der stemmer på Socialdemokratiet, selv om det ikke umiddelbart er i deres egen interesse.
Og så kan man selvfølgelig give sin støtte til alt muligt. Det er blevet noget nemmere med internettet. Med et enkelt klik på ”videresend” kan man protestere imod krigen i Afghanistan eller rydning af regnskoven.
Gavmildhed betaler sig. På ethvert plan. Denne indsigt er simpelthen en del af verdens kulturarv. Verdens førende religioner prædiker alle generøsitet på den ene eller den anden måde. Og nu gør vi det altså også. Kynikerne kan jo så fornøje sig med, at denne annonce ikke har været gratis at indrykke.

Andre emner