Egenannonce

  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Print

I skal ikke være bange.

Træk vejret dybt. Ind gennem næsen og så langt ned, at maven presses ud. Vi står midt i recession, krig og det, der er værre.
Man kunne jo blive fyret.
Få et knæk i karrieren, miste au pairen og starte en social deroute. Men hvis De tør læse videre, er der måske hjælp at hente her.
Frygt er et urinstinkt for overlevelse. Uden at gå alt for langt ind i hjernebark, rygmarv og biokemi kan vi konstatere, at blodet trækker ind til de indre organer, samtidig med at puls, sved- og adrenalinproduktionen øges.
Det er der alt sammen gode grunde til, hvis man er lige ved at træde en sabeltiger på halen. Det er mindre formålstjenligt, hvis man skal vurdere en presset situations konsekvenser for virksomheden.
Når man bliver bange, forsøger organismen nemlig at slå tanken fra, fordi refeksen er hurtigere. Og eftersom mennesket aldrig har været det stærkeste dyr i naturen, er flugt det mest nærliggende.

“Når man bliver bange, forsøger organismen nemlig at slå tanken fra, fordi refeksen er hurtigere.”

For en virksomhed, der trues på sin eksistens, er det dødsensfarligt, hvis lederen har mest lyst til at stikke af. Ikke mindst fordi frygt smitter, så en bange leder overfører frygten til sine medarbejdere.
Men også fordi frygtens alternativ til flugt er en desperat kamp for livet. En kamp hvor enhver form for langsigtet strategi smides over bord for at overleve de næste sekunder. Det får virksomheden til at handle kortsigtet, og måske endda ledelsen til at overstimulere aktiekursen, så man kan indløse sine optionsordninger, før man stikker af – eller får halsen skåret over af bestyrelsen.
Både flugt og desperat kamp for overlevelse er sindstilstande, som de fleste ledere og dermed deres virksomheder kan nikke genkendende til. For nogle er det nærmest hverdag.

Det er faktisk kommet dertil, at vi ikke bare lever med frygten for egen fiasko, men også frygten for andres succes. Og det er næsten det værste. Enhver handel er jo betinget af begge parters vilje til at lade den anden tjene penge. Og hvis man frygter andres succes endnu mere end sin egen fiasko, er den onde cirkel for alvor i gang.
Så smitter frygten nemlig ikke kun i virksomheden. Den smitter også virksomhedens samhandelspartnere, der igen smitter andre virksomheder.
Og pludselig er frygten avanceret fra et simpelt ledelsesproblem til at udløse en generel recession i hele samfundet.
Men det er jo en hård tid, vi lever i. Kan frygten overhovedet undgås? Er der tid til langsigtede strategier, køligt overblik og intelligens i et marked, hvor jungleloven hersker?
Ja. Pointen er, at når vi erkender frygten, kan vi bekæmpe den. Og når vi erkender, at frygten deles fuldstændig solidarisk fra top til bund i virksomheden, kan vi sætte ind fra oven. Så vær ved godt mod. Det modsatte af frygt smitter nemlig også.

Andre emner