Egenannonce

  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Print

Vi vil have Dannebrog tilbage.

Hvis De bliver lidt foruroliget af overskriften, ved De allerede, hvor vi er på vej hen.
Men hvornår begyndte vi at forbinde det danske flag med nationalisme og fremmedhad?
Dannebrog svinges i dag mest af de mennesker, der ligger fjernest fra de idealer, som Dannebrog burde være symbol på. Det er blevet et symbol på åndelig indskrænkethed eller en politisk observans et godt stykke til højre for Djengis Khan.
Det er ikke, fordi vi mener, at flaget skal være forbeholdt alle os med de rigtige meninger. Dannebrog er også flag for dem, der mener noget andet end os.
Men et lands flag er det stærkeste symbol på et lands samlede nationale værdier. Derfor må flaget ikke blive til et symbol for særlige grupper.

“Men i dag kan pæne mennesker ikke hejse Dannebrog uden at blive mistænkt for noget grimt.”

Det falder tilbage på os alle sammen, når CNN transmitterer fra en nynazistisk march i Roskilde, hvor deltagerne svinger med flaget.
Men de transmitterer det; blandt andet fordi flag filmer godt. Flag er en del af et simplificeret billedsprog, som tv benytter sig af. Flag kommunikerer på tværs af sprogbarrierer.
Det er derfor, man synes, det er så sjovt at brænde det amerikanske flag af i Mellemøsten og andre steder, hvor USA har vist flaget.
Det kan godt være, at Dannebrog ikke dumpede ned fra himlen den 15. juni 1219.

Der har nok været en propagandaminister involveret i den historie. Men den røde fane med det hvide kors har trods alt tjent os ganske trofast og er stadig det ældste flag i verden.
Men i dag kan pæne mennesker ikke hejse Dannebrog uden at blive mistænkt for noget grimt.
Vi kan ikke flå flaget ud af hænderne på nogen. Men vi kan bevidst bruge det i andre forbindelser end de nævnte; bruge det som et symbol på det bedste i danskheden i stedet for det værste.
Derfor vil vi gerne opfordre alle til at flage og bruge Dannebrog så meget, de overhovedet kan. Brug flaget i alle mulige – og ikke mindst umulige – anledninger. På den måde kan vi måske tilbageerobre flaget og igen gøre det til hele folkets ejendom.

Andre emner