Blowjobs, powershopping og disruption.

Egenannonce

  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Print

Vi har brug for blowjobs,
powershopping og disruption.

Der er dem, der mener, at vi skal beskytte vores modersmål imod invasive tungemål fra andre lande. At vi skal stå vagt om det danske, så vores kultur og sprog ikke undermineres af udefrakommende kræfter. Bullshit! (for nu at bruge et godt dansk udtryk).
Både lingvister og sociologer ved, at succesfulde kulturer har det til fælles, at de suger andre sprog til sig som en svamp. Engelsk for eksempel.
Hele verdens forretningssprog er et vidunderligt miskmask af latin, tysk, gælisk, fransk og ikke mindst dansk.
Vi eksporterede konsonanter og vokaler, længe før vi slog os på bacon og byggeklodser. Kirke blev til ”church” og dem blev til ”them”. For slet ikke at nævne engelske stednavne som Langtoft og Grimsby (vores forfædre var åbenbart ikke så imponerede af skønheden i Østengland).

“At vi hæver de mentale grænsebomme og lader os påvirke af det fremmede, af andre sprog og ideer. For slet ikke at nævne mennesker.”

Og guderne må vide hvordan, men en ”ombudsman” sneg sig også om bord på vikingernes langskibe. Det engelske sprog har sandsynligvis fået mere, end det har givet. Men havde de oprindelige ejere af dette bondske sprog insisteret på renhed, var det nok dødt i hænderne og munden på franskmændene for tusind år siden.
Sprog er kultur. Og der er dem, der betragter kultur som et spørgsmål om at holde stædigt fast i og beskytte det, vi har.

Men intet kunne være mere forkert. Kultur handler om at udvikle sig, om at favne det mærkbare lige så vel som det målbare. Og det kræver, at vores kultur lige som vores sprog er smidig, påvirkelig og åben.
Det handler hverken om at undertvinge eller underkaste sig andre kulturer. Det handler om at befrugte og berige hinandens sprog og dermed kulturer. At vi hæver de mentale grænsebomme og lader os påvirke af det fremmede, af andre sprog og ideer. For slet ikke at nævne mennesker.
Kort sagt, hvis det danske sprog og den danske kultur skal være relevant og levende, har vi mindst lige så meget brug for ”powershopping”, ”blowjobs” og ”disruption”, som vi har for kontinuitet, arv og danefæ.

Andre emner