Place branding

  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Print

Faroe Translate

Der er kun ca. 70.000 mennesker i verden, der taler færøsk, selv om mange millioner besøger Færøerne hvert år. Færøsk findes ikke på Google Translate. Men det er jo ikke første gang, færingerne viser Google vejen. Denne gang med Faroe Translate.

Kan reklame redde et sprog?

I 2017 lancerede Færøerne Google Sheep View for at få Google Street View til Færøerne. Projektet lykkedes. Et år efter havde færøske får med hjælp fra Google fået dækket både veje og stier med Sheep – Street View. Det blev en af verdens mest omtalte kampagner og resulterede i en voldsom øgning af turismen til Færøerne.

Kampagnen løste en udfordring, men skabte samtidig en ny. Der kom mere end dobbelt så mange turister for at besøge de atten små øer, som der er færinger, og de taler naturligvis ikke færøsk. 

Turisterne øgede truslen mod det i forvejen lille sprog, der kun tales af ca. 70.000 mennesker i verden. Men faktisk vil turisterne gerne lære lidt af det lokale sprog, når de besøger Færøerne. Det er bare ikke muligt. For Google Translate oversætter ikke til og fra færøsk.

For at løse problemet sendte den færøske statsminister et åbent brev til Google, hvori han anmodede om at tilføje det færøske sprog til Google Translate.

Google ignorerede henvendelsen.

Endnu en gang måtte vi løse problemet selv. Vi udviklede en kopi af Google Translate med en enkelt forskel. I stedet for at man får en autogenereret tekst tilbage, får man en film, hvor en færøsk frivillig oversætter det ønskede. Verdens første LIVE video oversættelsessystem.

På kort tid trak historien om Færøernes kamp mod Google overskrifter i mange af verdens største medier.

Herefter sørgede den konstante strøm af nye oversættelsesfilm, der blev delt på nettet for at skabe nye besøgende, der bad om nye oversættelser, der igen blev delt og som igen genererede nye besøgende. En god cirkel.

Udvalgte resultater.

  • PR-indsatsen nåede et globalt online readership på 1.4 milliarder fordelt på mere end 200 nyhedshistorier, og den estimerede PR-værdi beløber sig til 150 mio. kr.
  • Ifølge Google har Faroe Translate 10.100.000  hits på nettet.
  • Systemet genererede over 1.3 millioner oversættelser til mennesker i 181 forskellige lande.
  • 41 % af den færøske befolkning blev involveret i kampagnen.
  • Antallet af besøgende på Færøerne målt igennem lufthavnen steg med 29% sammenlignet med året før.

Vil du høre mere?

Rune Hørslev-Petersen

Kontakt Rune Hørslev
Tlf.: +45 31 34 57 69
Mail: rh@mensch.dk